Mešani cerkevni pevski zbor

“Slavite Gospoda z veselim petjem.”

“KDOR LEPO POJE, DVAKRAT MOLI” – tako pravi naš pregovor. In drug pregovor: “Kdor poje, ta ne misli slabo”.

Oboje velja tudi za cerkveno petje in za pevce. Slovenci si sploh ne moremo predstavljati druženja brez lepe pesmi. Tudi srečanje s Kristusom pri bogoslužju bi bilo za nas nedoživeto, nepopolno, če ne bi bilo petja in glasbe. Zato je vsaka župnija ponosna, če ima lepo petje in s tem tudi lepo sodelovanje pri obredih. Cerkveni pevski zbor pa je krona tega sodelovanja, saj z umetniško ubranostjo pomaga vsem v cerkvi doživeti skrivnost božje navzočnosti in dviga dušo in srce v raj.

Tudi v naši župniji cerkveni pevski zbor deluje že od vsega začetka. Na praznik Brezmadežne 1989 je bila prva pevska vaja. Naj zato Mati Božja, ki je prvič zbrala te cvetove naše župnije v šopek cerkvenega zbora, pomaga vsakemu izmed njih, da bi še naprej po njenem zgledu bili pripravljeni za cerkveno petje reči svoj “zgodi se” in naj k njim, in po njih tudi k nam, prihaja Odrešenik in nas vse blagoslavlja. Ko se vsem pevcem zahvaljujem za dosedanjo naklonjenost župniji, vsem iskreno čestitam in želim, da še naprej sodelujemo in zmagujemo!

Drago Svetko, nekdanji župnik

Zgodovina pevskega zbora

Na praznik Brezmadežne, 8. decembra 1989, je bil ustanovljen cerkveni pevski zbor župnije Sv. Duh. Z vajami je v župnijski dvorani začel zborovodja Tone Volasko. Zbralo se je okoli 40 pevcev.

Za Božič 1989 so pevci prvič prepevali pri prvem slovesnem bogoslužju blagoslovitve cerkve Sv. Duha.

Ob peti obletnici delovanja, na praznik Brezmadežne 1994, so pevci peli pri sv. maši, po njej pa imeli jubilejni koncert.

Ob deseti obletnici so pevci imeli koncert, najbolj zvesti pa so ob tej priložnosti prejeli posebna priznanja.

Delovanje v župniji

Pevski zbor je ena izmed dejavnejših skupin v župniji. Obogati in olepša marsikatero bogoslužje v cerkvenem letu. Vedno sodeluje pri polnočnici, božični in novoletni sv. maši, v obredih velikega tedna, pri velikonočni vstajenjski procesiji, na praznik sv. birme, na farni Binkoštni praznik, pri Telovski procesiji, ob Marijinih praznikih, na praznik Vseh svetih. Tudi pri vseh ostalih praznikih skuša biti navzoč. Pojejo tudi vsako nedeljo ob 8.00 zjutraj, prvo nedeljo v mesecu pa ob 10.uri.

Na posebno željo poje tudi pri porokah in pogrebnih mašah, popestri pa tudi marsikakšno praznovanje in slovesnost v naši župniji.

Sodelovanje drugje

Naš pevski zbor je ponesel svojo pesem tudi izven meja naše župnije. Večkrat je nastopil kot gost na reviji cerkvenih pevskih zborov dekanije Žalec. Prav tako je večkrat nastopil pri sv. maši in v kulturnem programu ob spominski slovesnosti na Teharjah.

S pesmijo in molitvijo je pripravil oddajo za radio Ognjišče v postnem času.

Na farni praznik, Binkošti, 26. maja 1996, je šel njegov glas po vsej Sloveniji, saj je prepeval v neposrednem prenosu sv. maše iz župnijske cerkve na TV Slovenija.

Maja 1997 je bil predstavljen na mariborskem radiu v oddaji o cerkvenih pevskih zborih, ki jo je vodil dr. cerkvene glasbe Štefan Ferenčak. Najveličastnejši pevski dogodek pa je bilo sodelovanje v velikem zboru pri sv. maši na mariborskem letališču ob prvem obisku papeža Janeza Pavla II. maja 1996, septembra 1999 pa na Betnavi pri Mariboru ob proglasitvi Slomška za blaženega.

Družabno življenje

Vsako leto poromajo pevci na izlet. Obiskali so veliko romarskih svetišče po Sloveniji.

Najbolj prijetno in bogato romanje je bilo aprila 1996 v Rim in Vatikan. Prepevali so pri sv. maši v Sloveniku. Drugo večje potovanje pa je bilo oktobra 1997 na Bavarsko, kjer so si ogledali gradove Ludvika Bavarskega. V najlepši baročni cerkvi na Bavarskem, v kraju Wies so imeli sv. mašo.

Večkrat se zberejo na pikniku oziroma družabnem srečanju, kjer se skupaj poveselijo, zapojejo kakšno pesem po domače, zaplešejo in se še bolj povežejo v skupnost.

Vodstvo in člani zbora

Zborovodja je Rado Pinter, organista sta Vladka Lukač in David Preložnik, predsednik zbora Sebastjan Pauman.

Danes je v pevskem zboru 30 pevk in pevcev.

Urnik pevskih vaj

Pevske vaje potekajo vsako sredo med 19. in 21. uro.

Pevski zbor poje vsako nedeljo pri sv. maši ob 8. uri, prvo nedeljo v mesecu pa ob 10. uri. Pevci se zberejo vedno pol ure pred sv. mašo, da se pripravijo na bogoslužje.

Veseli bomo vsakega novega člana, posebej vabimo mlade, da se nam pridružijo in popestrijo naše vrste.

Ko so besede odpovedale
in se je molitev spotaknila,
so pobožni ljudje iznašli glasbo.
Začudeni so opazovali,
kako se njihove misli na notah
lahkotno dvigajo v nebo.

SODELUJMO IN ZMAGUJMO!

“ Cor non mentitur (srce ne laže). ”
- Latinski pregovor