Življenje župnije

Svete maše v naši cerkvi so:

  • ob nedeljah in praznikih ob 8., 10. in 19. uri (pozimi ob 18. uri)
  • ob delavnikih ob 19. uri (pozimi ob 18. uri), razen ob sredah, ko je sv. maša samo ob 8. uri.

Cerkev je ogrevana. Sedežev oziroma klopi je za približno 450 ljudi. Poleg tega so sedeži tudi na kornem delu, ki se nahaja eden na levi, drugi na desti strani cerkve.

Uradne ure v župnijski pisarni

Vedno ste dobrodošli, dopoldan je skoraj vedno kdo v pisarni. Popoldan poteka verouk, pogrebi … Gotovo pa me, če se kdaj zgrešimo, najdete vedno pred sv. mašo (ob 18.00) in takoj po njej, razen srede, takrat pa tudi po sv. maši, ob 8.30. V počitniškem času (julij, avgust) smo tudi doma in lahko pozvonite. Ker pa je to tudi za duhovnika nekoliko bolj sproščujoči čas, so v tem času (samo julija in avgusta) poletniške uradne ure vsak dan ob 18. uri, razen v sredo; takrat pa med 8.30 in 9.30.

Možnost za spoved – v korona času poteka spoved v spovednici. Obvezna maska.

Možnost imate ponavadi vsako nedeljo pred prvo sv. mašo, ki je ob 8. uri, sam pa bom v spovednici tudi vsak prvi četrtek, petek in soboto v mesecu pred večerno sv. mašo. V adventnem in postnem času je priložnost za sv. spoved pred vsako sv. mašo. Vedno pa se lahko dogovorimo za spoved, če bi kdaj želeli, pa duhovnika takrat ni v spovednici.

Krsti, poroke – v korona času potekajo skoraj normalno (obvezna maska)

KRSTI so v korona času posamično, za vsakega otroka oziroma družino posebej, da se ognemo nepotrebnemu skupnemu večjemu številu. Prvi vpisani krst je okoli 10.50, naslednji ob 11.30, naslednji ob 12.00. V tem času velja rek: Kdor prvi pride, prvi melje, ha-ha. Za prvega otroka je obvezna priprava na sv. krst, ki poteka po pravilih Covida-19 pri sv. Jožefu v Celju. V župnijo pridite vsaj kakšna dva meseca dni prej (lahko tudi prej, seveda), da se o vsem pogovorimo. Ker se veliko staršev obrača na nas prek spleta, prosim, da ko sprašujete o krstu, navedete nekatere podatke, ker jih potrebujem, da vidim, kje in kako stvari so glede krsta otroka: ime otroka; kje bivate; je to prvi otrok. Če stanujete v drugi župniji in bi želeli krstiti otroka v naši župniji, potrebujem dovoljenje vašega župnika za krst v drugi župniji. O vsem ostalem in nasploh o vsem potrebnem, se pogovorimo na srečanju.

PRVO SVETO OBHAJILO IN PRVA SVETA SPOVED. Otroci gredo k prvemu sv. obhajilu na koncu 3. razreda, ob rednem obisku verouka.

SVETA BIRMA – otroci gredo k sv. birmi na koncu 8. razreda, ob rednem obiskovanju verouka.

ZA POROKO se oglasite vsaj pol leta prej. Če sprašujete prek elektronske pošte, potrebujem najprej izvedeti podatke: kje imate bivališče oziroma v katero župnijo spadate. Sicer pa moramo najprej sesti in se začeti pogovarjati.

Potrebujeta torej:

1) Tečaj za zaročence, ki je obvezen. Za mesto Celje in okolico poteka v Domu sv. Jožef v Celju. Na njihovi spletni strani imate razpored datumov (zavihek: Prireditve/priprava na zakramente). Na strani: iskreni.net, je možna tudi e-priprava na zakon.

2) Krstna oziroma samska lista, ki ju dobita v župniji krsta in ne smeta biti starejša od 6 mesecev. Običajno se izdajajo krstni listi. Ko gresta po njiju, je potrebno omeniti, da ju potrebujeta za poroko.

3) Če ne spadata v našo župnijo: Dovoljenje za poroko v drugi župniji in to samo od enega od vajinih župnikov, ne od obeh, če sta oba iz druge župnije. Če ima samo eden stalno prebivališče v naši župniji, dovoljenja od drugega župnika seveda ni potrebno.

4) Opravimo še Zapisnik pred poroko v pisarni in se pogovorimo vse o poteku poroke. To nam vzame približno do ene ure časa.

Obisk duhovnika

Če je kdo v družini BOLAN ali OSTAREL in ne more v cerkev, pokličite duhovnika na dom vsaj za božič in veliko noč; lahko se dogovorimo tudi za reden obisk duhovnika pri bolnih in ostarelih za vsak prvi petek v mesecih; v težki neozdravljivi bolezni pokličite duhovnika nekoliko prej, da se podeli zakrament bolniškega maziljenja, ki ni zakrament za smrt, ampak za življenje, krepčilo in večno tolažbo, če je to za bolnika že popotnica za nebesa. Če pokličete duhovnika v zadnjem trenutku, pa ni dosegljiv zaradi obveznosti ali odsotnosti, ima duhovnik slabo vest, če kdo čaka na zadnji trenutek. Če je bolnik v bolnišnici Celje ali Vojnik, pokličite bolniškega duhovnika g. Vlada Bizanta (kurata), ki pa je na voljo vedno 041-282-908 ali mene (župnika) v župnišče (03) 492-77-40. Za obisk duhovnika pri bolniku lahko prosite tudi zdravstveno osebje v bolnišnici in vam bodo svetovali  oziroma poskrbeli za obisk.

“ Včeraj sem bil pameten in sem hotel spremeniti svet. Danes sem moder, zato spreminjam sebe. ”
- Shi Chimnoy