Življenje župnije

Svete maše v naši cerkvi so:

  • ob nedeljah in praznikih ob 8., 10. in 19. uri (pozimi ob 18. uri)
  • ob delavnikih ob 19. uri (pozimi ob 18. uri), razen ob sredah, ko je sv. maša samo ob 8. uri.

Cerkev je ogrevana. Sedežev oziroma klopi je za približno 450 ljudi. Poleg tega so sedeži tudi na kornem delu, ki se nahaja eden na levi, drugi na desti strani cerkve.

Uradne ure v župnijski pisarni

Vedno ste dobrodošli, dopoldan je skoraj vedno kdo v pisarni. Popoldan poteka verouk, pogrebi … Gotovo pa me, če se kdaj zgrešimo, najdete pred in takoj po večerni sv. maši. V počitniškem času (julij, avgust) smo tudi doma in lahko pozvonite. Ker pa je to tudi za duhovnika nekoliko sproščenejši čas, so v tem času (samo julija in avgusta) poletniške uradne ure vsak dan ob 18. uri, razen v sredo; takrat pa med 8.30 in 9.30.

Možnost za spoved

imate ponavadi vsako nedeljo pred prvo sv. mašo, ki je ob 8. uri, sam pa bom v spovednici tudi vsak prvi četrtek, petek in soboto v mesecu pred večerno sv. mašo. V adventnem in postnem času je priložnost za sv. spoved pred vsako sv. mašo. Vedno pa se lahko dogovorimo za spoved, če bi k daj želeli, pa duhovnika takrat ni v spovednici.

Krsti, poroke

KRSTI so vsako prvo in tretjo nedeljo v mesecu takoj po 10. sv. maši (okoli 10.50). Običajno je krstov več in potekajo skupaj. Krst traja približno 20 min. To, da so krsti prvo in tretjo nedeljo v mesecu ni samovolja duhovnika, ampak je to realna potreba, da sta ta dva datuma fiksna, zaradi drugih duhovnikovih obveznosti drugih nedelj. Za prvega otroka je obvezna priprava na sv. krst, ki poteka za vse mesto v župniji Celje – sv. Jožef. Več si lahko ogledate na: www.dom-sv-jozef.si. V župnijo pridite vsaj kakšna dva meseca dni prej (lahko tudi prej, seveda), da se o vsem pogovorimo. Ker se veliko staršev obrača na nas prek spleta, prosim, da ko sprašujete o krstu, navedete nekatere podatke, ker jih potrebujem, da vidim, kje in kako stvari so glede krsta otroka: ime otroka; kje bivate; je to prvi otrok. Če stanujete v drugi župniji in bi želeli krstiti otroka v naši župniji, potrebujem dovoljenje vašega župnika za krst v drugi župniji. O vsem ostalem in nasploh o vsem potrebnem, se pogovorimo na srečanju.

PRVO SVETO OBHAJILO IN PRVA SVETA SPOVED. Otroci gredo k prvemu sv. obhajilu na koncu 3. razreda, ob rednem obisku verouka.

SVETA BIRMA – otroci gredo k sv. birmi na koncu 8. razreda, ob rednem obiskovanju verouka.

ZA POROKO se oglasite vsaj nekaj mesecev do pol leta prej. Če sprašujete prek elektronske pošte, potrebujem najprej izvedeti podatke: kje imate bivališče oziroma v katero župnijo spadate. Če spadate v drugo župnijo in se želite poročiti v naši župniji, potrebujem Dovoljenje za poroko v drugi župniji. Prav tako potrebujem oba krstna oziroma samska lista, ki jih dobita v župniji, kjer sta se krstila. Krstna oziroma samska lista ne smeta biti starejša od 6 mesecev. Za pare je obvezen tudi tečaj pred poroko, ki za vse mesto Celje in tudi za pare iz drugih župnij, poteka v župniji Celje – sv. Jožef. Na njihovi spletni strani imate razpored datumov (zavihek: Prireditve/priprava na zakrmanet). Sicer pa moramo najprej sesti in se začeti pogovarjati.

Obisk duhovnika

Če je kdo v družini BOLAN ali OSTAREL in ne more v cerkev, pokličite duhovnika na dom vsaj za božič in veliko noč; lahko se dogovorimo tudi za reden obisk duhovnika pri bolnih in ostarelih za vsak prvi petek v mesecih; v težki neozdravljivi bolezni pokličite duhovnika nekoliko prej, da se podeli zakrament bolniškega maziljenja, ki ni zakramanet za smrt, ampak za življenje, krepčilo in večno tolažbo, če je to za bolnika že poptnica za nebesa. Če pokličete duhovnika v zadnjem trenutku, pa ni dosegljiv zaradi obveznosti ali odsotnosti, ima duhovnik slabo vest, če kdo čaka na zadnji trenutek. Če je bolnik v bolnišnici Celje ali Vojnik, pokličite bolniškega duhovnika g. Vlada Bizanta (kurata), ki pa je na voljo vedno 041-282-908 ali mene (župnika) v župnišče (03) 492-77-40. Za obisk duhovnika pri bolniku lahko prosite tudi zdravstveno osebje v bolnišnici in vam bodo svetovali  oziroma poskrbeli za obisk.

“ Ni mi lahko sprejeti človeka v stiski, biti z njim odkritosrčen. Lažje mu je dajati z razdalje, lažje je zanj kaj storiti. ”
- Jean Vanier