Življenje župnije

Svete maše v naši cerkvi so:

  • ob nedeljah in praznikih ob 8., 10. in 19. uri (pozimi ob 18. uri)
  • ob delavnikih ob 19. uri (pozimi ob 18. uri), razen ob sredah, ko je sv. maša samo ob 8. uri.

Cerkev je ogrevana. Sedežev oziroma klopi je za približno 450 ljudi. Poleg tega so sedeži tudi na kornem delu, ki se nahaja eden na levi, drugi na desti strani cerkve.

Uradne ure v župnijski pisarni

Vedno ste dobrodošli, dopoldan je skoraj vedno kdo v pisarni. Popoldan poteka verouk, pogrebi … Gotovo pa me, če se kdaj zgrešimo, najdete pred in takoj po večerni sv. maši. V počitniškem času (julij, avgust) smo tudi doma in lahko pozvonite. Ker pa je to tudi za duhovnika nekoliko sproščenejši čas, so v tem času (samo julija in avgusta) poletniške uradne ure vsak dan ob 18. uri, razen v sredo; takrat pa med 8.30 in 9.30.

Možnost za spoved – v korona času poteka spoved v spovednici. Obvezna maska.

Možnost imate ponavadi vsako nedeljo pred prvo sv. mašo, ki je ob 8. uri, sam pa bom v spovednici tudi vsak prvi četrtek, petek in soboto v mesecu pred večerno sv. mašo. V adventnem in postnem času je priložnost za sv. spoved pred vsako sv. mašo. Vedno pa se lahko dogovorimo za spoved, če bi kdaj želeli, pa duhovnika takrat ni v spovednici.

Krsti, poroke – v korona času potekajo skoraj normalno (obvezna maska)

KRSTI so v korona času posamično in jih ne sme biti več skupaj. Zato so samo v tem času na razpolago skoraj vse nedelje oziroma se dogovorimo s starši. Za prvega otroka je obvezna priprava na sv. krst, ki pa v korona času ne poteka pri sv. Jožefu v Celju, ampak mora duhovnik to opraviti s starši in botri sam. V župnijo pridite vsaj kakšna dva meseca dni prej (lahko tudi prej, seveda), da se o vsem pogovorimo. Ker se veliko staršev obrača na nas prek spleta, prosim, da ko sprašujete o krstu, navedete nekatere podatke, ker jih potrebujem, da vidim, kje in kako stvari so glede krsta otroka: ime otroka; kje bivate; je to prvi otrok. Če stanujete v drugi župniji in bi želeli krstiti otroka v naši župniji, potrebujem dovoljenje vašega župnika za krst v drugi župniji. O vsem ostalem in nasploh o vsem potrebnem, se pogovorimo na srečanju.

PRVO SVETO OBHAJILO IN PRVA SVETA SPOVED. Otroci gredo k prvemu sv. obhajilu na koncu 3. razreda, ob rednem obisku verouka.

SVETA BIRMA – otroci gredo k sv. birmi na koncu 8. razreda, ob rednem obiskovanju verouka.

ZA POROKO se oglasite vsaj pol leta prej. Če sprašujete prek elektronske pošte, potrebujem najprej izvedeti podatke: kje imate bivališče oziroma v katero župnijo spadate. Sicer pa moramo najprej sesti in se začeti pogovarjati.

Potrebujeta torej:

1) Tečaj za zaročence, ki je obvezen. Za mesto Celje in okolico poteka v Domu sv. Jožef v Celju. Na njihovi spletni strani imate razpored datumov (zavihek: Prireditve/priprava na zakramente). Na strani: iskreni.net, je možna tudi e-priprava na zakon.

2) Krstna oziroma samska lista, ki ju dobita v župniji krsta in ne smeta biti starejša od 6 mesecev. Običajno se izdajajo krstni listi. Ko gresta po njiju, je potrebno omeniti, da ju potrebujeta za poroko.

3) Če ne spadata v našo župnijo: Dovoljenje za poroko v drugi župniji in to samo od enega od vajinih župnikov, ne od obeh, če sta oba iz druge župnije. Če ima samo eden stalno prebivališče v naši župniji, dovoljenja od drugega župnika seveda ni potrebno.

4) Opravimo še Ženitveni zapisnik v pisarni in se pogovorimo vse o poteku poroke.

Obisk duhovnika

Če je kdo v družini BOLAN ali OSTAREL in ne more v cerkev, pokličite duhovnika na dom vsaj za božič in veliko noč; lahko se dogovorimo tudi za reden obisk duhovnika pri bolnih in ostarelih za vsak prvi petek v mesecih; v težki neozdravljivi bolezni pokličite duhovnika nekoliko prej, da se podeli zakrament bolniškega maziljenja, ki ni zakramanet za smrt, ampak za življenje, krepčilo in večno tolažbo, če je to za bolnika že poptnica za nebesa. Če pokličete duhovnika v zadnjem trenutku, pa ni dosegljiv zaradi obveznosti ali odsotnosti, ima duhovnik slabo vest, če kdo čaka na zadnji trenutek. Če je bolnik v bolnišnici Celje ali Vojnik, pokličite bolniškega duhovnika g. Vlada Bizanta (kurata), ki pa je na voljo vedno 041-282-908 ali mene (župnika) v župnišče (03) 492-77-40. Za obisk duhovnika pri bolniku lahko prosite tudi zdravstveno osebje v bolnišnici in vam bodo svetovali  oziroma poskrbeli za obisk.

“ Vse dejavnosti, v katere ste vključeni, imajo en sam namen in sicer podariti vam trenutek sreče. Razvedrite se malo. Smejte se več. Cenite več. Vse je dobro. ”
- Abraham Hicks